Európa vezetőinek mielőbb meg kell hozniuk az illegális migráció kezeléséhez szükséges döntéseket – hangsúlyozták az M1 aktuális csatorna hétfő esti Szemtől szemben című műsorában megkérdezett politológusok. Novák Zoltán, a Méltányosság Politikaelemző Központ projektigazgatója és Lánczi Tamás, a Politikai Elemezések Központjának igazgatója egyetértettek abban: a növekvő illegális migrációs nyomásnak az az oka, hogy Európa képtelen dönteni.

Novák Zoltán, a Méltányosság Politikaelemző Központ projektigazgatója azt mondta: az európai vezetők fejben már meghozták a döntést, csak egyelőre mást mondanak, mint amit akarnak. Kifejtette: az európai értékrendet humanitárius megfontolások is alakítják. A sajtóban bemutatott – különösen gyermekeket ábrázoló – képek szolidaritást váltanak ki. Jelenleg épp ezért minden európai vezető egy „sajátos csapdahelyzetben” van. A vezető politikusok nyilatkozataikban meg akarnak felelni egy elvárásnak, ugyanakkor amikor az egyes országok érintetté válnak, „szinte azonnal szembesülnek a helyzet komolyságával” – emelte ki a politológus.
Abban egyetértettek a szakértők, hogy Európa határain kívül kell kezelni a problémát. Novák Zoltán szerint viszont „nem biztos, hogy Európa erre alkalmas”, mivel, mint megjegyezte, geopolitikai szempontból Európa „ma nem tényező”. A szakértő szerint a föderalizáció során az elmúlt 25-30 évben több döntés vezetett ehhez a helyzethez. Köztük az is, amikor elvetették, hogy közös hadereje legyen az Európai Uniónak. A Méltányosság Politikaelemző Központ projektigazgatója kitért arra is, az Európai Uniónak nincs stratégiája arra, hogyan kezelje az afrikai, ázsiai térséget.
Lánczi Tamás, a Politikai Elemezések Központjának igazgatója ezzel nem értett egyet. Mint mondta: van európai elképzelés arra, hogy mit kezdjenek az emberekkel a Közel-Keleten. Továbbá arra is, hogy a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezetet, az ISIS-t és a hozzá hasonló más terrorszervezetek „el kell takarítani” Európa területéről.
A politológus a határzár hatékonysága kapcsán úgy vélekedett: egy-két demonstratív akció mind az embercsempészek, mint a migránsok számára azt jelzi, hogy „nincs út Európába”. Lánczi Tamás szerint az a probléma, hogy sok ország – köztük Ausztria – sokáig azt játszotta, hogy a migránsprobléma Magyarország problémája. Amikor kiderült, hogy ez nem így van, s az osztrákoknak nemhogy Európát, hanem saját országukat tekintve sincs megoldási javaslatuk, az a magyar miniszterelnöknek adott egy lehetőséget. Lánczi Tamás szerint „ügyes béketeremtő gesztusnak” nevezte Orbán Viktor a múlt heti osztrák tárgyalásán megfogalmazott javaslatait, s nyilatkozatát – melyben többek között azt mondta: Magyarország kész elfelejteni, hogy az osztrákok „lenáciztak bennünket”. Ráadásul Lánczi Tamás szerint ezzel a magyar miniszterelnök „pragmatikusan is előre vitte az ügyeket”.
A Politikai Elemzések Központjának igazgatója hangsúlyozta: Európa adós azzal, hogy kimondja: a „befogadás nem az egyetlen módja a segítésnek”. A politológus kiemelte: az európai vezetők kezében van a döntés. A baj az, hogy egyelőre ideológiai és egyéb gátak miatt nem képesek megmondani, hogy Európa határait le kell zárni. Márpedig Lánczi Tamás szerint „Európa nem tudja inkorporálni ezt a nagyrészt muszlim vallású tömeget”.

 

Hirek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.