Egy jó bográcsos babgulyás

A rengeteg finom magyar ételeink sorából nem maradhat ki a bográcsos babgulyás. Ennek az ételnek van egy fajta hangulata is, pláne, ha bográcsban készítjük el.

Igaz, nem a legolcsóbb ételekhez tartozik, de nem is megfizethetetlen, és ha azt nézzük, hogy milyen kiadós, és rendkívül ízletes étel készül belőle, akkor nem fogjuk sajnálni a pénzt ebből. Elkészítési ideje sem túl rövid, átlagban olyan 180 percre szüksége van a hozzávalóknak, hogy jól átvegyék egymás ízét, összefőjenek és a hús is kellőképpen megpuhuljon. De a bográcsos gulyás pontosan olyan alkalmakra jó, amikor egy baráti társaság, egy család vagy a szomszédok egy partira gyűlnek össze, hogy beszélgessenek, és közben egy jót egyenek. Miközben kitárgyalják aktuális témáikat, addig az étel is megfő, illetve a társaság is kellőképpen éhes lesz, így senki sem fogja eltolni magától a tányérját.

Sok féle hússal lehet készíteni, lehet sertés húsból és marhából is. A marhalábszár közkedvelt alapanyaga, de a sertés lapocka is megfelel erre a célra. Egy kevés füstölt szalonna, vagy sertéscsülök igazán feldobja az íz világát az egész ételnek. Természetesen, ahogy a nevéből is következtethetünk a bab a másik alapvető hozzávaló, amit érdemes előző nap beáztatni. Szintén fontos, hogy hogyan fűszerezzük, mert lehet enyhébb az ízesítése, vagy lángolóan csípős is – ezért is mondják, hogy ízlések és pofonok.

De legyen akár enyhén csípős, sertés húsos, szaftosabb, hígabb, de abban megegyezhetünk, hogy egy ízletes és eredményes főételt fogunk kapni a bográcsos babgulyással.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Hasonló blogok

A laskatészta variációi a hétvégén Cegléden

A ceglédi hagyományos pásztorétel a főszereplője a Laskafesztiválnak, amely péntektől vasárnapig tart Détári Lukács Ágnes, a rendezvény főszervezője...