A laskatészta variációi a hétvégén Cegléden

A ceglédi hagyományos pásztorétel a főszereplője a Laskafesztiválnak, amely péntektől vasárnapig tart

Détári Lukács Ágnes, a rendezvény főszervezője az immár nyolcadik alkalommal megrendezendő fesztivál „névadóját” bemutatva kiemelte: a laskatésztát Cegléden főzve készítik el, más tájakon azonban sütni is szokták. A lebbencsként is ismert száraztésztát főleg sós változatban élvezheti a közönség, például marhapörkölt mellé, túrós csusza formájában, de készül ananászos változat is.
Megjegyezte: az itteni pásztorok kedvelt étele volt a laskaleves, amelyhez előbb megpirították a tésztát, majd felöntötték vízzel és számtalan variációt hoztak létre.
A hagyományok ápolását főzőverseny segíti: szombaton 42 csapat méri össze tudását, a zsűri elnöke Buday Péter séf lesz. A látogatók megkóstolhatják a város laskáját is, a 300 adagos óriás kondérban készülő finomság szakácsai a város képviselői lesznek. A tradíciókhoz tartozik immár az is, hogy évente más-más fazekas laskatálját csodálhatja meg a közönség – fűzte hozzá.
A program részeként szombaton amatőr fogathajtó versenyt tartanak, a zsűri elnöke Fülöp Sándor fogathajtó világbajnok lesz, aki bemutatót is tart. Vasárnap startol a harmadik Ceglédi Vágta, a verseny idén kibővül a Kis Huszár Vágtával, melyen 16 év alatti ifjú lovasok mérkőznek majd meg.
A pénteken délután koncertekkel induló háromnapos rendezvényen kézműves kirakodóvásár, pálinka- és borkóstolók várják a látogatókat, a gyerekeket egyebek mellett a lovas programokhoz kapcsolódó játékok szórakoztatják.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Hasonló blogok

Egy jó bográcsos babgulyás

A rengeteg finom magyar ételeink sorából nem maradhat ki a bográcsos babgulyás. Ennek az ételnek van egy...