Az elmúlt években igen kevés sikeres ötlet valósult meg a televíziós technológiák terén, amelyek kiemelkedő változást hoztak volna. Egyelőre csak annyit látunk, hogy az internetes sebességgel, sávszélességgel kapcsolatban vannak előrehaladó mutatók.

A televíziózást mégse fenyegeti az internet térhódítása?

A műsorkínálatok bővülnek, a piac lefedettsége javul, de ez inkább a már meglévő technológiák fejlődésének tudható be, de nem valós változásnak.

Elsősorban az internet fejlődése miatt szorulnak háttérbe a televíziós szolgáltatások, habár koránt sem mondható, hogy veszélyben lennének. A stagnálás néha normális. A fogyasztókat nehéz képernyő előtt tartani és a legutolsó igazi áttörés az IPTV és az okos-televíziózás megjelenése volt.

Ám ebben segíthet az is, ha kellően gazdag a televíziós csomag kínálata, hogy mindenki találjon kedvére való, minőségi műsorokat kínáló csatornákat, mint például az Invitel televíziós kínálatában.

A reklám szükséges rossz, de lehet hasznos is

A TV szempontjából a legkellemetlenebb dolog a fogyasztók számára még mindig a reklámok egyre nagyobb mennyisége; hogy nem lehet megnézni egy jó filmet kevés szünettel vagy szünet nélkül (kivétel prémium csatornák, de ebből is nagyon kevés van manapság).

Ilyen szempontból a célzott reklámok jelenthetik a következő lépcsőfokot, hiszen ha már a csatornák és szolgáltatók megélhetését jelentik a reklámok, akkor azok legyenek fogyasztó-specifikusak, hiszen akkor a fogyasztó sem érzi annyira kellemetlennek a reklámot, ha úgy érzi, hogy az személyesen neki szól.

A hírműsorok minősége döntő tényező

A hírműsorok minőségfaktorának növelése is gyakran benne van a nemzetközi piackutatások igényfelméréseinek középpontjában. Egy jó hír izgalmas, a valóság, mindig véresebb és kegyetlenebb a fikciónál, amennyiben az megfelelően van tálalva.

Az embereket oda lehet vonzani a képernyő elé megfelelő hírműsorok sugárzásával. Hasonló a helyzet a késő esti talk show-kkal. Jobb, ha száraz beszédtémák helyett a műsorvezetők a történeteik ikonjaivá válnak, akik egyben ezen történetek tanulságának véleményvezérei is.

Nagy probléma még, hogy a reklámfilmgyártás költségei gyakran nagyobbak, mint amekkora reális hasznot el lehet várni a reklámozott terméktől. Persze, a nagyobb cégeknek nagyobb a büdzséjük, de ők sem biztos, hogy annyit tudnak manapság erre szánni, mint eddig.

Ha pedig megnézzük a közösségi oldalakat, az ott található nagyon olcsó tartalmak, gyakran nagyobb hatással vannak a közvéleményre, mint a reklámok. De jobban megnézve, nincs sok különbség közöttük, egyik olyan, mint a másik.

Egyesek szerint a reklámpiacot a virtuális valóság alapú videókkal lehetne feldobni. Ezek lehetővé tennék a reklámokhoz köthető követlenebb élményeket.

Hirek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.