Sokkal kevesebb a felszámolt cég az idei első félévben

Az idei első félévben mintegy 5500 felszámolást indítottak, ami 38 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszaki 8900-hoz képest, eközben pedig a kényszertörlési eljárások száma is jelentősen csökkent – közölte a Bisnode nemzetközi cégminősítő szerdán az MTI-vel.

A Bisnode szerint ez a visszaesés „kiemelkedően jó hír a magyar gazdaságnak”. Kifejtik, hogy az idén az egy évvel ezelőttinél jóval kevesebben kezdeményeztek felszámolást vevőjük nemfizetése miatt, ami arra enged következtetni, hogy javulás mutatkozik a cégek fizetőképességében.    Csökkent a kényszertörlések száma: míg 2014 első felében még több mint 21 500 ilyen eljárást kezdeményeztek, idén már kevesebbet, alig több mint 16 700-at, ami 22 százalékos csökkenést jelent idén. A kényszertörlési eljárások egy részét szintén a cégek fizetésképtelensége miatt indítják, így jó hír, hogy ezen eljárások száma is kevesebb.
Az összesítés szerint a végelszámolások száma 6,7 százalékkal nőtt 2014 első félévéhez képest: 2015-ben eddig összesen mintegy 4500 vállalkozásnál indult végelszámolás, míg egy évvel korábban közel 4300 ilyen eseményt regisztráltak.
A Bisnode közzétette a szektorok bedőlési arányait tartalmazó listáját is: e szerint a vendéglátás stabilan átvette az építőipar helyét a legnagyobb kockázatú szektorok listáján. „Sajnos a balatoni vendéglátásról felröppenő hírek is a vendéglátás kockázatosságát támasztják alá, mivel az alacsony bérek miatt nehéz munkaerőt találniuk a tó melletti vendéglátó-ipari egységeknek” – fogalmaznak a közleményben. Mivel így is rizikós az iparág, itt válnak a legnagyobb arányban fizetésképtelenné a cégek, ezért – ha talpon szeretnének maradni – feltehetően még külső nyomásra sem tudnak jóval magasabb béreket fizetni. Jelentősebb átrendeződések történtek a listában 2014 első félévéhez képest a nagykereskedelem, a gépjármű-kereskedelem, a textilipar és a gumitermék gyártása területén is, itt is a többi szektorhoz viszonyítva a korábbinál nagyobb kockázattal kell számolni. A fafeldolgozás és a fémalapanyag gyártása lényegesen kisebb rizikójúvá vált, sőt az utóbbi már nem is szerepel a listán.
A kilátásokkal kapcsolatban a Bisnode kifejti: a 2015 első féléves számok bizakodásra adnak okot, ugyanis a felszámolások és kényszertörlések száma is jóval alatta maradt a 2014 első félévinek. Ez már remélhetőleg egy mérsékelt javulás jele, azonban a gazdaság szereplői „nem dőlhetnek hátra”, a külgazdasági tényezők miatt ingadozó forintárfolyam is hatással lehet a cégek további teljesítményére.
A Bisnode szerint a gazdaság szereplőinek továbbra is körültekintően kell eljárniuk üzletkötés és utólagos fizetés engedélyezése esetén. Vendéglátó-ipari vagy építőipari partnerek esetében pedig különösen érdemes odafigyelni, mivel ezekben a szektorokban már hosszú ideje kiugróan magas a cégek bedőlési aránya. Az ország keleti részén tevékenykedő vállalkozások átlagosan továbbra is rizikósabbak, mint a nyugati országrész vállalkozásai. A fővárosi vállalkozásokra is érdemes odafigyelni, mivel a többi közigazgatási területhez képest itt is megnőtt a cégek bedőlési aránya – hívja fel a figyelmet a Bisnode.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Hasonló blogok

Milyen a jó székhelyszolgáltató?

A székhely szolgáltatás előnyeiről sokat lehetne regélni. Röviden úgy foglalhatóak össze az előnyei, hogy egyszerre takarít meg...

Mi a Logosz Cégcsoport székhelyszolgáltatásának az előnye a többi...

Azoknak a cégeknek, akiknek nincsen saját irodájuk, nehezebb lehet kitalálni, hogy hol legyen a székhelyük. A székhely...

Hitelkalkulátorral kompetens döntést hozhat

A hitelkalkulátor használata sok esetben nélkülözhetetlen ahhoz, hogy jó döntést hozzon és azt a személyi kölcsönt válassza,...