Nem mindegy a villanymotor hatásfoka sem

Annak ellenére, hogy a villanymotor működésének alapelve igen egyszerűnek tűnhet, a különböző fejlesztéseknek köszönhetően érdemes tudni pár dolgot az újfajta változatairól.

Elsőként talán jobb, ha a villanymotorokat tápláló áramról beszélünk. Alapvetően ennek két fajtáját különböztetjük meg: az egyenáramot és a váltakozóáramot. Az egyenáramot tárolni is lehet, ennek megfelelően minden akkumulátor csak egyenáramot képes tárolni. A váltakozóáramot könnyen lehet továbbítani, ez jön a fali konnektorból is. Ha csupán ebből vezetjük le a gondolkodásunkat, arra a következtetésre juthatunk, hogy az áramukkal táplált motorok is csak egyenárammal működhetnek. Régen ez így is volt, mivel a soros gerjesztésű, egyenáramú villanymotor megfelelően adta le a nyomatékát autóhajtás szempontjából is. Ennek azonban a hátránya az, hogy amíg nagy nyomatékot képes előállítani kis fordulatszámon, ez a nagy nyomaték a villanymotor fordulatszámának növekedésével folyamatosan csökken. Később emiatt kezdték alkalmazni a váltakozóáramos motorokat, mivel azok működésüket tekintve nagyobb hatásfokúak.

A villanymotorok működését azért érdemes megérteni, mert megfelelőképpen választva, költséghatékonyabb megoldást tudunk választani, például az elektromos autók területén is. Míg a belső égésű motoroknál a műszaki paraméterek nincsenek véka alá rejtve, az elektromos autók és hibridek esetében a gyártók nem túl bőbeszédűek. Az egymástól eltérő rendszerű elektromotorok azonban különbözőképpen is működnek, ami nagyban befolyásolhatja a hatásfokot és a hatótávolságot is. A jobb hatásfok azt jelenti, hogy azonos áramtárolási kapacitással rendelkező akkumulátorral ugyanis nagyobb távolságra utazhat az ember.

Nem mindegy tehát, hogy az ember milyen villanymotort választ, érdemes előtte alaposan tájékozódni, esetleg tanácsot kérni vásárlás előtt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Hasonló blogok

villanymotor

A villanymotor szerkezeti felépítése – a hatékonyság és teljesítmény...

A villanymotorok a modern technológia ikonikus darabjai, amelyek különféle iparágakban és alkalmazásokban használatosak. A hatékonyság, megbízhatóság és...