A sport fejlődését nem vakszerencse hozta

Távolról sem! A századforduló játékos sportversenyeiből milliós tömegek hatalmas versengése nőtt ki. A bámulatos sporteredmények nemcsak a bajnoki dicsőségért küzdő versenyzők egyre növekvő erőfeszítéseinek köszönhetők. A technika fejlődésének és a tudományos alapra épülő, egyre ésszerűbb felkészülésnek legalább olyan nagy része van e sikerben.

Példaképpen ragadjuk ki mindjárt az egyik sportágat a sok közül. A sísport elterjedésében döntő szerepet játszik az edzési lehetőségek mechanizálása. Míg 1920-ban mindössze öt alpesi fogaskerekű vasút működött, ma ötvenezernél több sílift, drótkötélpálya és egyéb gépi berendezés szállítja fel sízők millióit a legjobb magaslati síterepekre. A síversenyzők is pihenten indulhatnak neki a nagy erőösszpontosítást igénylő, nehéz lesikló feladatok megoldásának.

Egykor, a kimerítő hegymászás után gyakorlatképpen legfeljebb egy-két lesiklásra volt képes a versenyző. Ma a technika segítségével akár napi húsz lesiklási lehetőségben tökéletesítheti tudását. Az eredmények persze ennek megfelelően alakulnak.

A modern gépesítés ugyanilyen csodaszerűen lendítette magasba két népszerű labdaművészet, a tenisz és asztaltenisz teljesítményit is. Asztaltenisz-világbajnokok a 20-as években csak egymással folytathattak edzést, s naponta legfeljebb két-háromezer labdát kellett visszaütniük. A korszerű svéd labdaadogató gép egyetlen óra leforgása alatt 4800 labdát kínál fel ütésre. Ha figyelembe vesszük, hogy egy mai asztaliteniszező napi edzésideje hat-nyolc óra, a labdák száma, amelyeket vissza kell ütnie, a réginek körülbelül tízszerese.

Tenisznél ugyanígy a labdaadogató gép óránként 3600 labda visszaütésére készteti a versenyzőt.

A korszerűen felkészülő hosszútávfutó naponta két edzésen 25-30 kilométert fut. A kilencszázas évek elején az atléták két hét alatt sem futottak ennyit.

A magyarok kedvenc sportágában, a modern öttusában egy élversenyző régen, hetenként háromszor gyakorolta számait. Ma, naponta két edzésen foglalkozik az öt különböző sportág gyakorlataival, ami hetenként 35 alkalmat jelent.

Az írást köszönjük CsutkaManónak!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Hasonló blogok