Távolról sem! A századforduló játékos sportversenyeiből milliós tömegek hatalmas versengése nőtt ki. A bámulatos sporteredmények nemcsak a bajnoki dicsőségért küzdő versenyzők egyre növekvő erőfeszítéseinek köszönhetők. A technika fejlődésének és a tudományos alapra épülő, egyre ésszerűbb felkészülésnek legalább olyan nagy része van e sikerben.

Példaképpen ragadjuk ki mindjárt az egyik sportágat a sok közül. A sísport elterjedésében döntő szerepet játszik az edzési lehetőségek mechanizálása. Míg 1920-ban mindössze öt alpesi fogaskerekű vasút működött, ma ötvenezernél több sílift, drótkötélpálya és egyéb gépi berendezés szállítja fel sízők millióit a legjobb magaslati síterepekre. A síversenyzők is pihenten indulhatnak neki a nagy erőösszpontosítást igénylő, nehéz lesikló feladatok megoldásának.

Egykor, a kimerítő hegymászás után gyakorlatképpen legfeljebb egy-két lesiklásra volt képes a versenyző. Ma a technika segítségével akár napi húsz lesiklási lehetőségben tökéletesítheti tudását. Az eredmények persze ennek megfelelően alakulnak.

A modern gépesítés ugyanilyen csodaszerűen lendítette magasba két népszerű labdaművészet, a tenisz és asztaltenisz teljesítményit is. Asztaltenisz-világbajnokok a 20-as években csak egymással folytathattak edzést, s naponta legfeljebb két-háromezer labdát kellett visszaütniük. A korszerű svéd labdaadogató gép egyetlen óra leforgása alatt 4800 labdát kínál fel ütésre. Ha figyelembe vesszük, hogy egy mai asztaliteniszező napi edzésideje hat-nyolc óra, a labdák száma, amelyeket vissza kell ütnie, a réginek körülbelül tízszerese.

Tenisznél ugyanígy a labdaadogató gép óránként 3600 labda visszaütésére készteti a versenyzőt.

A korszerűen felkészülő hosszútávfutó naponta két edzésen 25-30 kilométert fut. A kilencszázas évek elején az atléták két hét alatt sem futottak ennyit.

A magyarok kedvenc sportágában, a modern öttusában egy élversenyző régen, hetenként háromszor gyakorolta számait. Ma, naponta két edzésen foglalkozik az öt különböző sportág gyakorlataival, ami hetenként 35 alkalmat jelent.

Az írást köszönjük CsutkaManónak!

Juli

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.