Hogyan és milyen téligumit válasszunk magunknak?

Sokan esnek abba a hibába, hogy túl egyszerűnek és túl könnyűnek hiszik a direkt a téli időszakra készített abroncsok vásárlásának problematikáját, majd amikor hirtelen tényleges döntést kellene hozniuk, elbizonytalanodnak, hiszen annyi különféle méret, modell és gyártó kínál különféle gumiabroncsokat, hogy sokan segítséget igényelnek a választáshoz. Nagyon fontos azonban, hogy soha ne vegyük félvállról a választást, hiszen saját biztonságunk, autónk és mások épsége is azon múlik, hogy milyen téligumit választunk magunknak – hívta fel a figyelmet minderre a gumiwebshop.hu.

Létezik-e tökéletes téligumi?

Ha erre a kérdésre gyorsan és röviden szeretnénk válaszolni, akkor egy határozott nemmel el lehet intézni a témát, hiszen bár óriási fejlődés történt az elmúlt évtizedekben a gumiiparban, összességében azonban olyan, hogy makulátlan vagy tökéletes, mindenkinek az igényét kielégítő téligumi még nem született. Vannak ugyan olyan prémium kategóriás termékek, amelyek kimagasló tapadással rendelkeznek, valóban nagyobb sebesség mellett is biztonságos velük a közlekedés, de ezek vagy megfizethetetlenül drágák, vagy valami más téren követelnek kompromisszumot a sofőröktől.

Egyelőre tehát még messze vagyunk attól a ponttól, hogy megnevezhessünk egyetlen, mindenki számára ideális abroncsot, és a problémát tovább nehezíti, hogy az emberek többségére annyi információ zúdul a választás előtt, hogy csak nagyon nehezen tud eligazodni a sok részlet között. Ennek köszönhetően sokan hallgatnak rossz tanácsokra, míg nagyon sokan csak egy gumis véleményét hallgatják meg, aki vélhetően úgyis azt a modellt ajánlja majd, amelyet kevesen visznek, esetleg amelyen jobban keres.

Amit téligumi vásárlás előtt figyelembe kell venni

Ha megfelelő téligumit akarunk vásárolni magunknak, ahhoz elengedhetetlen, hogy megvizsgáljuk saját igényeinket és figyelembe vegyünk bizonyos szempontokat. Az egyik legfontosabb, hogy autónkat milyen körülmények között használjuk a téli szezonban? Ha ugyanis rendszerint csak száraz utakon, de legalábbis rövid távokon, maximum munkába járáshoz, lassabb tempóban, esetleg kizárólag városban közlekedünk, akkor teljesen felesleges egy méregdrága, prémium kategóriás abroncsot vásárolni magunknak. Ha viszont autónkkal gyakran indulunk messzebbre is, ezáltal sokszor közlekedünk autópályán, nagyobb tempókkal, gyakran sietünk is, akkor saját és autónk biztonsága érdekében is fontos, hogy jobb minőségű, drágább abroncsot válasszunk.

A megfelelő téligumi kiválasztásakor az is nagyon fontos lesz, hogy autónk milyen tulajdonságokkal rendelkezik. Egy kis teljesítményű autónak ugyanis értelemszerűen nincs szüksége prémium kategóriás, drágább abroncsokra, mert bizonyára nem tud akkora nyomatékot közvetíteni a gumik és az aszfalt irányába, ami olyan helyzeteket idézne elő, hogy az autó például megperdüljön vagy megcsússzon. Ha viszont nagyobb motor, több lóerő és nagyobb súly a jellemző gépjárművünkre, akkor nem érdemes, csak a középkategóriától felfelé nézegetni. Hiába fogadjuk ugyanis meg az indulás előtt, hogy nem hajszoljuk bele magunkat tempókba vagy olyan helyzetekbe, az úton mindig történhet olyan esemény, aminek köszönhetően ki kell használnunk a nagyobb teljesítményt, ezzel egyetemben pedig szükségünk lesz a tapadásra. Mindezen túlmenően az internetes vélemények és a független tesztek segíthetnek nekünk abban, hogy a fentiek figyelembevételével egy számunkra megfelelő téligumit válasszunk magunknak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Hasonló blogok