A betegszállítás nem egyezik meg a mentővel való beszállítással. Mentőt akkor hívnak, ha a beteg állapota már a helyszínen valamiféle ellátást igényel. Egy rosszullét, egy baleset esetén nem a betegszállítót kell hívni, hanem minden esetben mentőt, azonnal. Természetesen, ha egész biztosan kis problémáról van szó,a mely esetében nem probléma, ha az ellátás nem azonnali, valamint a beteg saját lábán, gépjárművel el tud jutni az ellátást biztosító egészségügyi intézménybe, nem szabad mentőt hívni. Tulajdonképpen hívható mentő, ám egy apró sérülésnél felesleges lenne, a diszpécser részletesen kikérdezi a mentőt hívó személyt és bizonyos esetekben nem küld autót, ha az nem szükséges. A mentő kihívásakor valótlant állítani, viccet csinálni az esetből tilos, mivel ezzel a meggondolatlan cselekedettek egy mentőautó foglalt lesz, holott annak minden pillanatban életmentésre készen kell állnia.

Íme néhány alapinformáció a mentők kihívásához:

Magyarország egész területén a mentők általános és egységes hívószáma a 104. Bármilyen időpontban, bárhonnan, díjmentesen hívható segélyhívó szám. A mentők kihívása előtt fel kell mérni a helyzetet, amennyire az idő engedi, természetesen láthatóan sürgős esetben azonnal tárcsázni kell. A diszpécser számos kérdést fog feltenni, ahogy a betegszállítás megrendelésekor is. Nagyon fontos, hogy pontos információkkal lássa el a diszpécsert, így a mentők a lehető leghamarabb jutnak el a helyszínre és már előre fel tudnak készülni a mentésre. Íme néhány fontos dolog, amit a diszpécser minden bizonnyal meg fog kérdezni:

  • Hol történt az eset, ami miatt a mentő hívása vált szükségessé?
  • Az ön saját neve, telefonszáma, amin elérhető, hogy ha ez után megszakadna a vonal, vagy új információra lenne szükség, esetleg közölni akarnak valamit, akkor vissza tudja hívni a mentőszolgálat munkatársa.
  • Milyen jellegű a vészhelyzet? Mi történt? Ezt érdemes a fontos részletekkel elmondani, ám röviden és érthetően, hogy a mentők minél előbb el tudjanak indulni.
  • Ha a beteg, akihez a mentőt hívja, még beszédképes, meg kell kérdezni, mit érez, mert minden egyes tünet fontos támpontot szolgáltathat a mentőorvos számára.
  • Minden egyéb információt közölni kell, például, hogy ha tűzoltóra is szükség van, azt is, vagy a beteg nehezen mozgatható.
  • A mentők megérkezéséig elsősegélynyújtásban kell részesíteni a beteget, sérültet. A telefonban ehhez segítséget is kap, ezért ne bontsa a vonalat.

A 104-es segélyhívó szám csak Magyarországon belül hasznos, de az Európai Unión belül is van olyan telefonszám, mely ingyenesen hívható és a segítség azonnal elindul. Ez a szám a 112. Ha külföldön érné baleset, vagy rosszul lenne, akkor a 112-t kell hívni, a procedúra ugyanaz, mint a magyar telefonszám esetében. Ez a hívószám egységes, a mentők, tűzoltók, rendőrség is elérhető, ha ezt tárcsázza. a szám a PIN-kód beírása nélkül, billentyűzárral is hívható.

Fontos, hogy mentőt vagy betegszállítást felelősséggel hívjon, a tréfa itt nem megengedhető.

Hirek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.