A mentő kihívása

A betegszállítás nem egyezik meg a mentővel való beszállítással. Mentőt akkor hívnak, ha a beteg állapota már a helyszínen valamiféle ellátást igényel. Egy rosszullét, egy baleset esetén nem a betegszállítót kell hívni, hanem minden esetben mentőt, azonnal. Természetesen, ha egész biztosan kis problémáról van szó,a mely esetében nem probléma, ha az ellátás nem azonnali, valamint a beteg saját lábán, gépjárművel el tud jutni az ellátást biztosító egészségügyi intézménybe, nem szabad mentőt hívni. Tulajdonképpen hívható mentő, ám egy apró sérülésnél felesleges lenne, a diszpécser részletesen kikérdezi a mentőt hívó személyt és bizonyos esetekben nem küld autót, ha az nem szükséges. A mentő kihívásakor valótlant állítani, viccet csinálni az esetből tilos, mivel ezzel a meggondolatlan cselekedettek egy mentőautó foglalt lesz, holott annak minden pillanatban életmentésre készen kell állnia.

Íme néhány alapinformáció a mentők kihívásához:

Magyarország egész területén a mentők általános és egységes hívószáma a 104. Bármilyen időpontban, bárhonnan, díjmentesen hívható segélyhívó szám. A mentők kihívása előtt fel kell mérni a helyzetet, amennyire az idő engedi, természetesen láthatóan sürgős esetben azonnal tárcsázni kell. A diszpécser számos kérdést fog feltenni, ahogy a betegszállítás megrendelésekor is. Nagyon fontos, hogy pontos információkkal lássa el a diszpécsert, így a mentők a lehető leghamarabb jutnak el a helyszínre és már előre fel tudnak készülni a mentésre. Íme néhány fontos dolog, amit a diszpécser minden bizonnyal meg fog kérdezni:

  • Hol történt az eset, ami miatt a mentő hívása vált szükségessé?
  • Az ön saját neve, telefonszáma, amin elérhető, hogy ha ez után megszakadna a vonal, vagy új információra lenne szükség, esetleg közölni akarnak valamit, akkor vissza tudja hívni a mentőszolgálat munkatársa.
  • Milyen jellegű a vészhelyzet? Mi történt? Ezt érdemes a fontos részletekkel elmondani, ám röviden és érthetően, hogy a mentők minél előbb el tudjanak indulni.
  • Ha a beteg, akihez a mentőt hívja, még beszédképes, meg kell kérdezni, mit érez, mert minden egyes tünet fontos támpontot szolgáltathat a mentőorvos számára.
  • Minden egyéb információt közölni kell, például, hogy ha tűzoltóra is szükség van, azt is, vagy a beteg nehezen mozgatható.
  • A mentők megérkezéséig elsősegélynyújtásban kell részesíteni a beteget, sérültet. A telefonban ehhez segítséget is kap, ezért ne bontsa a vonalat.

A 104-es segélyhívó szám csak Magyarországon belül hasznos, de az Európai Unión belül is van olyan telefonszám, mely ingyenesen hívható és a segítség azonnal elindul. Ez a szám a 112. Ha külföldön érné baleset, vagy rosszul lenne, akkor a 112-t kell hívni, a procedúra ugyanaz, mint a magyar telefonszám esetében. Ez a hívószám egységes, a mentők, tűzoltók, rendőrség is elérhető, ha ezt tárcsázza. a szám a PIN-kód beírása nélkül, billentyűzárral is hívható.

Fontos, hogy mentőt vagy betegszállítást felelősséggel hívjon, a tréfa itt nem megengedhető.

  1. Az édesanyámnak szombatról vasárnapra heveny hasi fájdalmai alakultak ki, amihez hányinger, és étvágytalanság párosult. Az ügyelees orvos azt mondta hogy lehet gyomorrontástól is, de valamilyen más belszervigyulladás is lehet a háttérben, ha nem javul hívjunk mentőt valamint hétfőn hívjak háziorvost A beadott nospa és algopirin injekció után valamit javult az állapota de hétfőn reggel ugyanaz a helyzet fogadott mint Vasárnap volt. Reggel kilencórakor hívtam a háziorvost aki délután kettőkor ért ki a beteghez és megállapitotta, hogy nem sulyos az állapota, nem kell mentő, sőt még járóbeteg szűrővizsgálatra is beutalta ahelyi rendelőintézetbe. Aznap este már laikusként is láttam, hogy nagy a baj tehát kihívtam a mentőket és beszállitották a beteget a megyei kórházba , ahol hasnyálmirigygyulladást és veseelégtelenséget diagnosztizáltak. A háziorvos elmondása alapján, csak sulyos életveszélyes esetben lehet mentőt hívni, ami ez esetben az ő megítélése szerint nem volt az. Kérdésem a következő: Hány embernek kell még meghalni a diletáns életszerütlen szabályozák, miatt valamint a pályára alkalmatlan szakemberek miatt. Ugyanis aki évtizedeken keresztül fizeti a TB járulékot és életében időskora ellenére talán két három alkalommal kórházba kerül, abból is egy alkalom a mentőhívás nem ezt a hozzáállást érdemli. Továbbá sérelmesnek tartom azt hogy környezetemben sokkal kisebb problémákra pl: kakascsipés esetében mentőt hívta,mig az édesanyám esetében a fent leírt esetben sem hívott mentőt a szabályokra hívatkozva. Egyébként az édesanyám a kórházba szállítást követő harmadik napon egy bélelzáródást követően meghalt de ez már egy másik fejezet Ezek után mit gondoljak az egészségügyről? Tisztelettel várom az illetékesek válaszát.
    Tisztelettel Kiss László

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Hasonló blogok

A munkaruha biztonságos és praktikus

Bizonyos veszélyesebb munkaterületeken dolgozó emberek számára rendkívül fontos a megfelelő munkaruha viselete. Ezeknek a védelmi funkciója számos...

Hol érdemes női hajvágást intézni Budapesten?

Mindig is igényes, ápolt hajra vágytál? Fontosnak tartod, hogy kezelhető, mégis minden tekintetben színvonalas hajkorona kísérje végig...

Műszempilla vagy szempillaspirál?

Az első sminktermék a mit valaha használtam az egy teljesen egyszerű fekete szempillaspirál volt. Viszont ahogy ezt...